11. jul, 2021

Syl en wilskracht.

Het is weer gewoon zaterdag. De idioterie weer voorbij gaat alles weer op standje normaal. De eindejaarsfeestjes en Nieuwjaar borrels zitten er weer op. Hangover-ball in Zeppos was een prachtige afsluiter van 2014. De scherven die om mijn oren vlogen op oudejaarsdag zal ik ook niet snel vergeten. De impact op mijn zijn was groot. De hete glühwein ach, die is snel vergeten maar de glasscherven zijn een prachtige metafoor van een jaar wat weer eens aan diggelen ging. In de zak op mijn jurkje vond ik nog een mega stuk. Wie weet brengt deze dan geluk.

Januari staat, zoals elk jaar in het teken van pure wilskracht en niet zozeer in het teken van goede voornemens. Januari is de maand van innerlijke cleaning. Daar vaar ik blijkbaar wel bij. Intern lever ik een megaprestatie. De eerste dag gaat nog wel maar dan? De verleidingen onderweg zijn zo enorm groot. Kijk ik gister een film, ja hoor elke 5 minuten wordt een sigaret op gestoken. Al mopperend moet ik ineens vreselijk lachen. Wilskracht en humor gaan goed samen. Pathetisch. Het is zaterdag en de jazz speelt zo in de Cotton club. Ik ga daar heerlijk aan de bitter lemon. Het zal wel weer het zelfde liedje worden, net als vorig jaar. “Hé, wat doe jij nou in de kroeg? Je drinkt geeneens”. “Ach in bitter lemon zit toch kinine”? zeg ik dan lachend terug. En deze is ook standaard. “Hé je drinkt niet dan ben je dus niet gezellig”. Ja, dan moet ik het tegendeel weer bewijzen. Gek, nu ik er zo over denk. Ik doe dit al drie jaar. Hebben die vrienden van me geen geheugen? Nou maar hopen dat de barman zijn inkopen goed op orde heeft, anders sta ik in een mum van tijd droog. Het alternatief is thee, maar eerlijk gezegd lust ik dat niet. Zelfs ik vind thee in een kroeg suf. Dat drink je thuis met je schoonfamilie. Koekje erbij?

Ome dokter heeft me ontraden om te sporten deze maand. Alweer een uitdaging voor de boeg; minderen met eten. Bijna te hilarisch dit allemaal. Het woordje niet. Niet drinken, niet roken, niet sporten en niet aankomen. Eens kijken hoe groot mijn zelfvertrouwen is of liever zelfbeheersing. De rede in mij versus het natuurlijke proces van willen cleanen. Een ding is zeker. De rede zal ik nodig hebben. Een maand van de pure psychologie. Wint met mijn verstand en mijn opgebouwde wilskracht het van mijn gigantisch creatief brein om lekker dwars te doen. De jas aan de wilgen hangen en lekker toch die peuk opsteken, eentje maar!. In goed gezelschap die na lang zeuren je smeken om een glas alcoholische versnapering tot je te nemen, want dat is zo gezellig schat. In plaats van je groenteprakje lekker aan de vette hap en dan keer drie die ene avond. 2015, we gaan het meemaken. Januari de maand van mijn zelfbeheersing en  de wilskracht om de doelen des levens te bereiken. Deze maand is alleen geslaagd als ik nog steeds kan blijven lachen.

3 Januari 2015.