12. mrt, 2017

Syl proeft ADE op de dijk.

De kabels lussen mooie meters langs de gevel van het Barbizon. Dikke zwarte kabels die al dagenlang de voorgevel van het hotel sieren. De stoep staat vol met hippe gasten. Even lekker babbelen met mijn sigarenboertje is er dit keer niet bij. De zaak puilt uit met bezoekers van deze stad. Dance staat op hun voorhoofd geschreven en gelukkig is iedereen supervrolijk. 

De St Olofskapel staat er bijzonder bij vannacht. Na Armin en Tiesto is het vandaag de beurt aan Afrojack. Ik mag niet naar binnen, ook niet na lang zeuren want ik heb geen flyer meegebracht, laat staan gewonnen op radio 538. Ik neem plaats in mijn huiskamer en we babbelen heerlijk de week door. Dan ineens schud de kroeg op zijn voegen. Het is DJ tijd en dat zullen we weten. Wij, de buren van de Olofskapel dreunen vrolijk mee op de beat.  Dat is cool genoeg voor mij. We struinen de dijk af en kijken op de muur van de kapel naar het hele binnengebeuren. Achter me staan de dj’s van 538 mee te swingen.  Ik blijf zo een tijdje staan tussen deze 2 panden. Aapjes kijken naast ‘t Aepje door het raam en binnen gluren bij de buren via de projectie op de muur. Een vrolijke boel is het hier op de dijk en het is niet eens mijn soort muziek. 

Het afzakkertje nemen we in de rode laars en de muziek staat op standje nederlands. De doppinda’s vliegen door de zaak en de huiskamergesprekken zetten zich voort. Ik zit met mijn gedachten nog bij de kapel die in 1966 tot de grond toe afbrande. Ja voor mij was ’66 een goed bouwjaar. Ik verscheen namelijk in mei op deze aardkloot maar nog geen 20 dagen later brandde deze kapel tot de grond toe af. Wat zal dat hebben gestonken. Al die kazen die smelten, want ja  de kapel deed dienst  als kaasopslag. Tenminste dat was de laatste bestemming voordat de kapel als bouwval werd bestempeld. Jaren ontsierden de uitgefikte overblijfselen de dijk om via een omweg in de handen van Barbizon te vallen. Stichting monumenten heeft eind jaren tachtig de ruine gekocht van de gemeente voor 1 euro en de opknapdeal was snel gesloten. Nou eerlijk is eerlijk. Dit weekend stond de kapel er knap bij niet alleen in de vorm van congrescentrum maar als onderdeel van Amsterdam Dance event. Ik kijk de gastheer van de  Rode Laars aan en vraag of alsjeblieft het nederlandstalig repertoire omgezet kan worden in wat hippers. En dan niet té hip graag. 

ADE op de Dijk 18 oktober 2015