12. jan, 2013

Restaurant: REM eiland

http://www.remeiland.com/over-rem/

 

Op 5 juli 2011 heeft het REM eiland restaurant zijn deuren voor publiek geopend en is daarmee een nieuwe toekomst tegemoet gegaan.

Het REM eiland Restaurant op het voormalige helidek biedt een adembenemend uitzicht op het IJ, de Minervahaven en de nieuwe architectuur van de Spaarndammerhout.

In de vroege zestiger jaren bestond er in Nederland slechts 1 televisiekanaal. De beschikbare zendtijd werd verdeeld tussen zes verzuilde omroepen. Hoewel er sinds de jaren vijftig werd gediscussieerd over het toelaten van commerciële televisie, wilde de Nederlandse overheid er niets van weten. De enige mogelijkheid was uitzenden vanaf zee.

Zeezenders zoals Veronica zonden al geruime tijd uit vanaf een schepen in de internationale wateren, waardoor de omroepwet werd ontdoken. Het bewoog een aantal illustere pioniers waaronder Pieter Schelte Heerema en Scheepsbouwer Cornelis Verolme tot de bouw van een kunstmatig eiland in de Noordzee. Net buiten de territoriale wateren verrees een platform, compleet met een 80 meter hoge zendmast, dat in de volksmond al snel bekend kwam te staan als het REM eiland. Om dit ‘avontuur’ te financieren werd er overgegaan tot een aandelen emissie. Toen de verkoop begon, vormden zich al snel lange rijen voor het kantoor huisbankier Texeira de Mattos. In enkele dagen werden er 350.000 aandelen verkocht. Op 15 augustus 1964 was het zover: TV Noordzee was een feit.

 

Ondanks de populariteit van de zender zocht de regering naar een manier om de commerciële zender zo snel mogelijk te verbieden.Nadat het eiland was geplaatst, zag de regering kans de Wet Installaties Continentaal Plat, ook wel anti-REM-wet genoemd, door het parlement te loodsen. Hiermee kwam het REM eiland op Nederlands grondgebied te liggen en waren de zendactiviteiten illegaal geworden. De regering maakte op 17 december 1964, vlak na 9 uur ‘s ochtends, met een inval op het eiland een einde aan de uitzendingen van TV-Noordzee.

 Nadat de zeezenders waren verdwenen, nam Rijkswaterstaat het eiland in gebruik als meetpost.

In de nazomer van 2006 werd het REM eiland geheel ontmanteld en aan wal gebracht, daar kwam het onder de aandacht van Nick van Loon en Hilly Engels. Samen werd er een plan ontwikkeld om het eiland te redden van de sloop en het om te toveren tot restaurant.

 

Nadat het Amsterdamse havenbedrijf het plan verwelkomde, wisten Nick en Hilly ook woningcorporatie De Key te enthousiasmeren: het eiland werd aangekocht en gerenoveerd. Medio Maart 2011 was het zover: de verrijzenis van het REM eiland in de Amsterdamse Houthavens.