28. aug, 2013

Mercat

http://www.mercat.nl/

 

Inspiratie

 Volgens eigenaar Bert van der Leden, is de ambiance van Spaanse markten uniek. “Spanjaarden zijn gek op het Bourgondische leven en dit soort markten passen feilloos bij deze levensstijl. De sfeer spreekt iedereen aan en men kan hier al kijkend, proevend en ruikende uren ronddwalen.”

Het industriële karakter van het Panama-gebouw, dat met haar gritstructuur en bewerkte, kleurige ramen grote gelijkenissen vertoont met Mercat de La Boqueria in Barcelona, maakte hem gelijk enthousiast over het concept voor ‘zijn’ Mercat. Een plek met dezelfde look & feel, maar met een geheel eigentijdse interpretatie.

Spaanse smaken

Top-chefs wereldwijd verwijzen naar Spaanse markthallen als ‘tempels van gastronomie’. Waar behalve het grootste versassortiment van Europa ook een gigantische selectie aan lokale ingrediënten wordt bereid en verkocht. Mercat’s grote kasten en vitrines met verse pinchos, chorizos, olivas, tortillas en Spaanse jamón zijn een smakelijke verwijzing hiernaar.

De chef laat zich inspireren door alles wat de Spaanse keuken zo smaakvol maakt, waardoor Mercat niet te vergelijken is met een traditioneel tapas-restaurant. Er wordt gewerkt met een uitgebreid à la carte-menu dat een ruime keuze aan zowel traditionele als moderne gerechten biedt. Zo zijn gasten de gehele dag welkom voor een typisch Spaans ontbijt van zoete ‘churros con chocolate’, een snelle lunch met ‘bocadillos’, een borrel op het zuidelijk-gelegen terras tot een uitgebreid diner met diverse soorten paella als specialiteit van het huis.