8. feb, 2016

Contrasterende vormen

Bomen buigen diep terwijl de takken gevaarlijk zwiepen. De reclameborden op de Haarlemmerstraat tikken angstig tegen de muur. De toeristen zijn met velen en lopen voor mijn voeten. Met een enorme kracht jaagt de wind me de straat uit. De waterstralen zijn niet aan zowel uit de grond als van boven terwijl de lucht soms andere signalen geeft. Ik kom droog het plein over en loop langs de poort, sla de hoek om naar rechts en kom in rustiger vaarwater. Ik vervolg mijn route naar de opening van Bert, kijk gehaast op mijn klokje en ja ik heb weer eens de boot gemist. De rondleiding is al afgelopen maar de schilderijen wachten op mij. 

De lunchroom van Het schip zit vol en gespannen te wachten. De theevrouwtjes wandelen rond. Ik draai een rondje mee en babbel wat, kijk een boel van veraf of van zeer dichtbij en weer eens van een afstand. Ik draai nog een rondje maar nu tegen de klok in en dan is het zover. Joost verschijnt in de deuropening. Woorden schetsen plaatjes. De inspiratie van Het Schip, de Amsterdamse school, Art-Deco, expressionisme en meer van dat word niet benoemd. We worden geprikkeld te kijken. Kijken van een afstand, dichterbij, verwonderd of totaal in het schilderij gezogen. We mogen wat vinden. Ja vooral voor onszelf. Laat de zogenaamde kenners en criticasters maar lullen. Snelle zinnen worden afgewisseld met een prangende vraag.  “Waarom wordt een expositie eigenlijk geopend?” Ik denk  er rustig even over na. Langzaam zink ik weg in de beelden op mijn netvlies terwijl ik de woorden mijn gehoorzenuwen laat prikkelen.

We kletsen na over contrasterende vormen. Ik kijk nog wat stadsgezichten en krijg weer de neiging tot kopen. Ik denk na over digigraphie en wil dat technisch snappen. De kleuren zijn in die printvorm zo enorm mooi. Vrolijk eindig ik de middag. Ik ga me verdiepen in deze digitale printtechniek. Dit is echt wat voor mij en ik houd me gewoon even in. De wind geeft duwtjes in mijn rug op weg terug naar huis. Dat is frappant? Het zit me voor het eerst eens mee dit jaar.

7-02-2016,

Bert Wouters, Contrasterende vormen bij het  Museum Het Schip.

Joost van den Hooff, journalist en Expositie-eye-opener.

http://www.hetschip.nl/exposities-museum-het-schip/tijdelijke-exposities/1036-tentoonstelling-bert-wouters