31. dec, 2012

Syl gaat naar Serious request

Het donkert al buiten echter het is pas 4 uur. Druilerige dagen schieten voorbij en het is nu toch echt winter. Zaterdag was een mooie dijkdag, roze getint en vol met gezelligheid. De regen? Ach die nemen we voor lief. De straten nat en de band zet in. Een hele maffe gezellige band in de Cotton club. De liedjes lekker druk gespeeld, een feestje en af en toe herkenning. Desmond Dekker and the aces komt even langs met: “Shanty town” maar dan gespeeld door Boss Novski. Ik kijk Hans lachend aan. Ja die staat op mijn DansHans cd. Altijd swing en nu eens live te horen. Dan op naar Queens head. Mooi mannen en gekke dingen maken we weer eens mee. Verzoekjes worden aangevraagd, het menu hangt achter haar, Coby’s list welteverstaan. Na een flinke portie gekkigheid even lekker verderop afkoelen op de dijk, tenminste voor zover dat lukt.

 

Zondag was niet anders alleen de lokatie. Vandaag kom ik het eiland niet af. Even time out en wat centjes stoppen in de pot van serious request. De IJburgse bewoners zetten zich in voor het goede doel. De muzikanten en dj’s die hier wonen spelen en zingen voor het IJburgse donatiepubliek. De gastheer is NAP en dit restaurant is omgetoverd in heuse club met piepklein podium. Een groot deel van de drankopbrengst van de avond gaat naar het rode kruis. De club is propvol en ik pas nog net. De discobol draait fraaie kleuren op het plafond en de buren spelen en zingen tot het dak er bijna wordt afgeblazen. Als Martin van Dik hout zijn laatste nummer inzet, “Stil in mij” vallen ook de meiden nog eens in zwijm. “Het is zo stil in mij en de wereld draait maar door”. Ik kijk naar de kleurtjes op het plafond en bestel er nog maar een.

 

Trijntje mag nog een keer. Wat is dat toch ook een “aparte”, grappig hoedje op, fantastische hakken en de lippen strak. Wat een feest. Met een ogenschijnlijk gemak krijgt Trijntje met wat Voice of Holland IJburgers als achtergrondkoortje de zaak geheel plat. Ze kwam net uit het glazen huis in Enschede en doet dan even IJburg aan als een van de weinige niet IJburgbewoners. Ze was begaan met haar Voice dames en ja die hadden zeker een prachtstem. De dj’s zetten vervolgens de tent pas goed op de kaart. Hier wordt gedanst zo heftig en de gouden jasjes en prachtige jurkjes swingen. IJburgers laten zich graag zien. Zien en gezien worden dat is de toon van de avond.

 

Bekenden komen binnen. We praten over feestjes, buren, 40 worden, Thom, oppassen, werk en nog zo wat. Ik rook een mentolsigaret, bij gebrek aan de vergeten sigaren. Het einde nadert. Ik heb meer dan genoeg gehad en begeef me buiten in de tent onder de rode warme lampen. Dat is funest na zoveel stapuren deze week. Ik neem afscheid en fiets in 5 ontnuchterende minuten compleet platzak naar huis. Ik heb met liefde veel gegeven.

 

23 Dec 2012. IJburg NAP, serious request.