31. dec, 2012

Dag van uitersten

Het is Zondagochtend en de klok slaat zeven. De vogels zingen slome deuntjes terwijl de regen ritmisch op de ramen tikt. Tegen tienen gaat de huistelefoon enorm hard tekeer. Ik open vaag een oog, doe mijn handen op mijn oren en draai me nog eens om. De afgelopen avonden op de dijk gonzen nog door mijn hoofd. Prachtige opera klinkt uit een raam bij de buren, ik geniet en word langzaamaan weer mens. Het is fijn, de regen, de muziek, de loomheid in je lijf, de prachtige momenten van de afgelopen avonden en gedachten aan een kop mooie koffie in het verschiet. De opera zwelt aan en ik kijk en beleef in gedachten de parfum reclame.

 

De koffie geurt en eenmaal de sinaasappels geperst deel ik voorzichtig de dag in. Rennen? Nee beter van niet ik breek bij de eerste passen. Snel de tv op AT5. Ik zie net op tijd de winnaar Wilson Chebet en tjonge wat een prestatie. Om maar niet te spreken over Butter. Die rent tegen de wind in of het niets is, zijn persoonlijke recordtijd onder de 2 uur 10. Ahh leuk, ik krijg van een collega een berichtje. Ook hij heeft de marathon gekeken en gaat de halve zodadelijk lopen. Een vriend van de dijk gaat de hele lopen en was er gister dan ook niet. Ik wacht geduldig af en laat me lui rijden naar de landmarkt. Spullen inkopen voor een goede risotto, dat wordt mijn doel van de dag.

 

De kamer geurt naar bouillon, getrokken van WUPS en kippepoten. De pompoen roostert en de wijn smaakt goed. De straat viert een kinderverjaardag en ik? Ik zet de klanken van de Tindersticks op scherp, zwaar heel zwaar en ja zo is et goed. Ik gedij op donkere sombere tonen. Bezinning en even diep naargeestig wegdromen. Daarna is het ook meteen weer goed. De klanken van luchtige popdeuntjes schallen weer verrassend mooi uit de gammele boxen . Ben Howard dit keer en “Old pine” klinkt zo gitaar moeilijk, prachtig dus. Echt!.

Ik kleed me snel om uit de jogging kleding en in mijn nieuwe aanwinst, weer een “Cora Kemperman” streepjesding, zaterdagmiddag vers gescoord. Geweldige designer. Mag der en jammer dat ze stopt verdorie.

 

Ja. Berichtjes op de telefoon. Alle vrienden en collega’s zijn binnen en hebben toch maar weer even 21 of 42 kilometers in de benen. Diep respect en in neem nog een slok van mijn wijn. De risotto met pompoen, panchetta en bosjes vol kruiden is bijna klaar. Jakkes wat lekker ruikt het hier. Ik dans wat, eet wat, klets wat in de straat met buren, whatsapp en facebook nog wat verder. Dan valt de avond. Sigaartje, van witte naar mooie rode wijn en een goede film.

 

De dag is bijna uit. Alleen nog een film “American history X” niet de makkelijkste om naar te kijken maar dat past bij deze dag. Nog 10 minuten dan is ie gedownload. Heerlijk en dan morgen de wekker weer op 6. Fris en fruitig naar het werk om daarna mijn marathon op IJburg te rennen.

 

Zondag 21 Okt 2012