29. dec, 2012

Syl heeft voorpret NYC

Nu ik weet dat ik naar New York ga, 2 x zelfs in het komende jaar houdt de stad me in zijn greep. De NY kitchen, de groovy sleazy jazz caffeetjes, de hippe trendy hot spots, architectonische hoogstandjes, vrouwen in mantelpakjes sophisticated maar dan wel op gympen, en nog meer van dattum. Ja ik zie ze overal opdoemen de dure restaurants met hun 3 sterren koks en de echte authentieke low budget tentjes met mama achter het fornuis in Harlem, op tv , weer een film shoot, de kookbladen en magazines. Via vrienden die er ook geweest zijn en wel begrijpen wat jij zoekt, hints en tips gevend wel lief van ze trouwens, maar vooral via de reclameflashes op internet. Ik heb schijnbaar een beetje te vaak gegoogled en te pas en te onpas komen ze schreeuwend op mijn netvlies. Dan de radio jaaaaa zelfs in de muziek brult New York, dwars door mn gammele speakers. Alicia keys “Empire state of mind” , mooi toch? Ben trouwens niet zo van de Jay- Z afdeling en de rap, maar dit nummer past wel bij mn plaatje. Hoe ik de stad op dag 1 van mijn bezoek ga zien! Dat hoor je in dit nummer ik visualiseer onmiddelijk, best cool dus. Maar ach, das maar 1 dag. De oppervlakkigheid de grootsheid. New York moet je pellen, schilletje eerst. Beetje bitter en dan het zoet en hopelijk daarna nog veel meer complexiteit..........

 

Neem vorig jaar: kreeg ik gratis door de brievenbus, ja je gelooft je oren niet onze eigen Trijntje. De opwarm cd “Sundays in New York”, met niemand minder dan The Claton –Hamilton Jazz Orchestra, a 3 track sampler. Whow, sounds good. De eerste noten en meteen komt New York bij me binnen. Dan de prachtige cover, een wereldvrouw, krachtig vastgelegd op de plaat, de wereldstad, beetje wazig en mysterieus op de achtergrond. O ja en een wereldstem. Dat past. Ik hou meer van de blazers die op de achtergrond af en toe luid naar voren tetterend fel verlicht bij mij binnenkomen. Ze dompelen me onder in iets wat ik associeer als “ torenhoge wolkenkrabber”. De coole gitaarrifs zo subtiel ingetogen even terugtrekkend, lazy Sunday afternoon laid back tunes. Voor het evenwicht, contrast ehhhhhhh je weet wel wat ik bedoel toch?

 

O voordat ik nu uitgeblust onderuit ga zakken in de bank van alle impulsen die nu in korte tijd de revue passeren, ik heb er rode koontjes van gekregen, alleen maar door de bewustwording dat ik de Big Apple wederom mag ervaren, moet me nog even iets van het hart. Heb ik al verteld dat ik 22 jaar geleden 3 weken lang in deze fantastische stad heb mogen vertoeven? Diplomaatje op zak klaar voor et bedrijfsleven eerst effe lekker er op uit, zonder enige cent op zak overigens, en slapend in de YMCA, gelukkig wel op stand haha. West 63rd street naast Central park . Ik vergeet et nooit meer . JFK verlatend en rollend de metro uit iets voor Columbus circle en dan........... de whow factor “overwelming”. Wat weet je van sky scrapers als Rotterdamse Zwollenaar? Nou je pakt wel eens wat filmbeelden op dacht ik zo, maar dit is zoooooooooo vet. Dan de kamer, stapelbed, dikke tv, cola zonder zero, raampje open op de15de en ja nu dringt het nachtleven in volle glorie tot me door de taxis toeteren de zwaailichten en politiesirenes loeien 24 hours a day. Ik vroeg me al af waar die term vandaan komt. This is the real life. Een ding is zo zeker. Ik ben city addicted. Love it !.

 

Nu 22 jaar later ben ik wat meer voorbereid, we hebben internet, mobieltjes jaha had je toen niet..., facebook, city student guides en ga zo maar door. Ik ga zelfs slapen in een echt hotel das ook nieuw. YMCA was 2 weken oke maar in week 3 begon de echte pret. Dikke pret zal ik maar zeggen. Daar kwamen de toeteraars de rifbeoefenaars jaha West 63rd street vlak bij het conservatorium , het Lincoln centre for performing arts. De studenten wonen hier op onze vloer, gebruiken onze badkamer , toeteren ons de oren van het hoofd en zwommen in de ochtend baantjes in ons zwembad in de kelder. En toch was dat cool. Zooooooooo werelds.

Wat hebben we niet bij et eerst volgende bezoek: de Twin towers. Ik mis ze, denk ik ga et zien en NY anders beleven, we zijn 22 jaar verder. Exiting.

15 December 2011.