10. sep, 2021

Syl loopt alvast de kunst route

Zo groen als het gras in de Amsterdamgarden op Nardinclant er nu bij ligt zo zal dat vanaf zaterdag anders zijn. De opbouw van de kunstwerken op het landgoed in Laren is in volle gang. Een zinnenprikkelend vertoon  van 9 bijzondere kunstenaars die acte de présence geven met 19 werken, wel 6 weken lang. Sprookjesachtige beelden, video installaties,  conceptuele visies en spannende vormen gaan met de tuin  in conclaaf zo ook met ons brein.

Het uitgestrekte groene gazon geeft ons nieuwe driedimensionale “spaces” maar ook reflectiemomenten. Even verderop in de rotstuin doemt spanning op en  mogelijk nieuwe zichtlijnen? De perenboomgaard voelt veilig. De vijver straalt neon groen in de zon, de rotstuin oogt ruig en het theehuis is sereen. De paardenstal is omgetoverd tot een lust voor het oog,  de oren en de neus. In het bos een fijne stem en ga zo maar door.

De  route vangt aan in de paardenstal. Geur snuivend van vers hout zien we de beelden en horen we een opera versmolten in de ruimte als een geheel. De klanken sterven langzaam uit naarmate de route ons verder leid. De perenboomgaard is in zicht en de schuilkelder verteld een verhaal van verbinding in slechte tijden. We worden deelgenoot van vluchten, schuilen en verbanning  van vluchtelingen wereldwijd. Het is tijd voor een kippenvelmoment.  De ijskelder  komt in zicht en eenmaal de trappen afgedaald ook de  beelden en geluid. De buitenwereld verandert en draait om onze perceptie en beleving van de natuur, leven en dood. De perceptie van de hemelen gezien door verschillende lenzen. De trap weer bestegen met  een  strakblauwe  hemel in zicht brengt de route ons over een ellenlange  pergola galerij  naar het theehuis.

Daar zit ze dan. Op de koude stenen vloer. Een jonge vrouw zo bijzonder, fragiel en onbeschaamd. Ze lijkt zich te begeven tussen waak en slaap. De schoonheid van onschuld versus het beklemmende en wereldvreemde. Een mooie dualiteit. Dit verdient een pauze, extra tijd voor bewondering.

Onder de geknotte bomenrij, die later een mooi haag gaat vormen dalen we af naar de rotstuin. Plots doemt een meteoriet achtige kei op, alsof het gevaarte uit de hemel is gevallen. Het lichtje in de kleine opening trekt de aandacht en is zo uitnodigend dat je wel dichterbij moet komen. Turend door het gaatje zien we een nieuwe steeds veranderende levende wereld. Een inkijkje in een andere dimensie. Wat brengt het ons? Hopelijk een beetje dichter bij het streven naar innerlijk geluk in plaats van verborgen lijden?

Daar hangt ze dan, in al haar fragiele architectonische glorie wit te zijn. De afdruk van een deur hoog in de boom omgeven door of opgenomen in de bosrijke tuin. Uit een vanzelfsprekende context gerukt hangt ze in een nieuwe dimensie een nieuwe werkelijkheid en opent het zicht zonder enig houvast. In ieder geval tot de verbeelding sprekend.

Dan is er de stem die ons dwingend verleid naar een plek waar we al luisterend kijken. Kijken naar wat eigenlijk?  Een  donker beeld dat een  past in het landschap of  juist niet?  We laten ons verrassen en luisteren aandachtig. Eenmaal op het dikke groene gazon beland brengt de route ons naar een plek waar de realiteit word gevangen de onbegrijpelijke chaos even achterlatend in de weerspiegeling van de spiegelvlakken. Het is tijd voor een rustmoment. De keramische rotsachtige formatie is verankert in het zichtveld van het landhuis. Het nodigt uit om aan te raken, te ontdekken en te versmelten met je lijf.

Het is een fijn idee dat kunst, esthetiek en natuur op een nieuwe manier getoond worden. Een inspirerende plek om verder te ontdekken. Waar samensmelten, aaibaarheid, breekbaarheid, confrontatie, dualiteit, contrasterend vermogen, verbinding, realiteit en momentjes van innerlijk geluk tot dialoog en verbinding mogen leiden.

 

Laren, Amsterdam Garden 8-09-2021

Op de Foto: Kim Wawer, Domesticated landscape, 2021

De expositie “NATURE AND AESTHETICS REDEFINED” wordt geopend Zondag 12 September 2021 en is te bezoeken vanaf 13 September tot 24 oktober.

Aanmelden  op : https://amsterdamgarden.com/garden/art-route