15. jul, 2021

Syl gaat voor een prikkie.

De gele hesjesmeneer houdt ons scherp in de gaten. Maar liefst 15 minuten mogen we zitten  op netjes geplaceerde vrolijk ogende stoeltjes. Een saaie kantoorklok verraad de tijd. Vandaag is de rij kort en de parkeerplaats zo goed als leeg. Das was 6 weken geleden wel even anders. We dromden langs hekken om voetje voor voetje op het aangeharkte  rafelrandjes terrein van de monumentale industriële scheepsbouwloods in te lopen. Zoals buiten de graffiti in felle kleuren opstandig van de façades af spat, zo is binnen de  immens verroeste staalconstructie ons dak. Al 100 jaar staat de loods als een huis. Getransformeerd van plek voor illegale feesten tot een culturele broedplaats, zelfgebouwde ateliers en plek voor experiment. Jammer dat het MOK museum net haar deuren sluit. Het museum voor onbedoelde kunst,  we hadden er graag onbedoeld gelachen.

Onbedoeld lachen velen de angst weg van de naald met bevrijdend nat. “A healthy dose of make believe” tettert uit de speakers. “Go ahead and lie to me and make me believe”. Ja, Gregory Porter die weet et weer fijn te verwoorden voor vandaag. En maar liefst 80% believers die kiezen voor de prik, met uiteenlopende beweegredenen en zo ook ik.  Flitsen en tv flarden schichten door onze koppen. Rusteloze grafieken, modelleringen met fikse marges, voorspellingen, statistieken, echter de median is ver zoek. De rap dalende trendlijnen week na week maken menigeen blij en optimistisch. Bonte gezelschappen dansen, zoenen, drinken, lachen en knuffelen de nacht uit. Testen voor toegang kan de drukte niet aan.

Dan is daar de vrijdagavond uitspraak zoals al verwacht bij velen. Een regelrechte dreun in het gezicht van de evenementen branche. De deuren gaan weer dicht. De diversiteitsgedachte is ver zoek. Alles en iedereen worden over 1 kam geschoren. De fieldlab testen verkeerd geïnterpreteerd en de nuance ver zoek, verlaten we een voor een de loods. De een met opgeheven hoofd  en de ander gedesillusioneerd. Met maar een prangende vraag in de achterzak lopen we de zomervakantie tegemoet. Regen wind en storm, zon zee en ruisende palmbomen, rood geel oranje en groen, waar brengt het gezond verstand ons heen?

 

Amsterdam 15 juli 2021.

Voor de liefhebbers zie ook MOK story:

Een laatste ereronde voor het Museum voor Ondeboelde Kunst - NDSM .