11. jul, 2021

Syl op zoek naar de stip.

Zonnestralen schichten door het glas met oranje nat om prismatisch te breken in regenboogkleuren. De tafel fleurt op en ik doe voorzichtig mee. Met kernwaarden, drijfveren en carrièreankers in mijn kop klots ik het restje oranje nat naar binnen. Vol vitaminedope zoek ik naar de stip, die ene op de horizon. Positielijnen trekkend, de  radar op scherp en tijdens het uitstippelen van de route tik ik vrolijk mijn toetsenbord aan gort. Een nagel breekt af en ik vloek. Klaar voor vandaag lijkt me zo en klap de lap-top met een smak dicht. Ik snak naar afleiding en tram et eiland af. Wandelend over het marine terrein doemt het scheepvaartmuseum op, oogverblindend wit. De zon ver zoek betreed ik de binnenplaats waar de wolken zwaarmoedig door het glazen dak kieren. Een kompasroos doemt op, oriëntatie pijlers wijzen de weg en al starend naar de lijnen in het glazen dak klap ik bijna achterover op de geluidsabsorberende vloer. De vloer die de Bouwtechniek award 2012 heeft gescoord.

Eenmaal de trappen bestegen en een groet aan Kaatje laveer ik de blauwe zaal in met navigatiemateriaal. Vervolgens test ik of ik op water kan lopen en droog bereik ik de overkant. Het gaat me goed af vandaag en de boten bestudeerd ben ik op weg naar cartografie. De pijlen op de vloer  wijzen  in de verkeerde richting of ik ga tegen de stroom in. Niemand die het ziet. Ik ben alleen, alleen in de wereld van ontdekken en veroveren. De route gaat via Batavia, Brazilië, Zuid-Afrika en Japan staat ook op de kaart. Kris kras loop ik door de zaal. Mijn brein draait overuren en eenmaal mijn hersenen weer hergroepeerd is het tijd voor een fijn gesprek met een goed glas goudgeel nat. Ik koers af op Café de Oude Werf.

Dordrecht schuift aan. Multinationals, booreilanden, 2 weken op en 2 weken af, vroegpensioen en de nieuwe haven worden grondig doorgenomen. De Werf  heet plaatsgemaakt voor de Oude Werf onder nieuw bewind. De toevoeging “oude” aan de Werf doet mijn hersens even kraken, heel even maar want het besluit is genomen. Ik reis weer af naar mijn eiland  en wens mezelf een behouden vaart. Een behouden vaart naar de nog onbekende stip op de horizon.

Amsterdam, 7 Juli 2021