21. okt, 2016

Syl en de winter.

De kou is in de lucht. De wind giert door de stalen buizen. Het oliebollenseizoen is begonnen. De dames verkleed als in een Dickensfilm zingen kerstliedjes op het plein. Zuiver en a capella zingend, zweven ze in hoepeljurken en kanten mutsjes door het tochtgat dat IJburg heet. De kerstbomenman drinkt grog en het treintje met gillende kids raast de hoek om. Diep weggedoken in sjaals winkelt Ijburg de standaard shoppies. De wijnhandel is bijna leeggekocht en de slager heeft een enorme drommende massa voor de deur staan. De bourgondische tijden komen eraan.

De sneeuw ontbreekt en het uitzicht op de winter ook. De herfstdip blijft achtervolgen. De blaadjes zijn nog net niet allemaal van de bomen gewaaid of de kerstbomen worden al opgetogen. De avond stemt vrolijk. De lichtjes bieden een helpende hand. Als dan de dagen naderen is er altijd nog een goede doelen actie, Serious request. De tent is afgeladen en het IJburgse publiek is op zijn best. We drinken voor het goede doel en ja drinken dat kunnen we! Op woensdag zijn de glasbakken minder gevuld.

De kerst gaat over eten, veel bubbels en wijn. Samen zijn, bezinnen en veel mooie dingen delen. Het moment dat iedereen vertrekt met volgevreten buikjes is nog oké. Ik heb dus wat goeds gedaan. Het huis is leeg nu. Ik draai nog een muziekje om dan ook op standje stil te gaan. Af en toe slaat nog een megabom in en in de straat gaat alarmerend  de kut scooter onder mijn raam af. Ik schrik zoals altijd en denk het mijne. De eenzaamheid beklijft.

Ik ben volgevreten en voel me een domme vetgemeste gans. Daar zit ik dan alleen op de bank. Even geleden zwaaide ik familie uit en de muziek gaat op stil.  De stilte in mijn hoofd gaat met me aan de haal. Ik denk Martin Buitenhuis. “het  is zo stil in mij, Ik heb nergens woorden voor. Het is zo stil in mij en de wereld draait maar door”…. Het publiek bij serious request zing uit volle borst mee. Ja zo voelde ik me vorig jaar ook. Ik heb de stilte nog niet afgezworen.

Het huis voelt ineens koud. Ondanks de kaarslichtjes die ik zoeven heb aangeschaft. De leegte van binnen gaat met me aan de haal. Het bed lonkt en ik laat me zielloos verleiden. De dag is om. De dag is op en de dag verandert in zwart. Ze zeggen het morgen gaat sneeuwen.

26 Dec 2014