4. mei, 2020

Syl bekent kleur

Vogels kwetteren vrolijke nootjes, zonnestralen breken door het grijze wolkendek en de bootjes aan  de muur dobberen in de azuurblauwe zee  zonder te  bewegen. De spelende kinderen  verbreken een immense stilte van maar liefst 8 weken. Acht volle weken in een  huiselijk decorum  waar alleen ik zelf beweeg. De keukentafel staat vol  zwarte schermen op de doordeweekse dagen. Ik tik vrolijk op het draadloze toetsenbord. Tegen twaalven  verplaats ik me naar de binnenbank en volg half het journaal om vervolgens de trap op te rennen en me te zetelen in de buitenbank. Ik  eet een lunchhapje en doe een powernap. Sloom open ik mijn ogen,  sta op loop weer naar beneden alwaar mij zicht bestaat uit gekleurde bolletjes. Ik wen weer aan de donkere kamer muur en beweeg me naar mijn geïmproviseerde werkplek. 

Een video koffie chat met collega’s levert mooie plaatjes op mijn netvlies.  Huiskamers, werk- studeerkamers en veranda’s uit vele Europese landen  komen voorbij. Nogat, de kat uit Parijs krabt en blaast naar mijn collegaatje die op 40 m2 meter woont. Even verderop in Frankrijk hangt een plank vol star wars figuurtjes en elke chat wordt er een op ludieke wijze voorgesteld. Zwitserland heeft verhuisdozen als achtergrond en de stapel groeit met de week. 

in Tsjechië staan renschoenen op planken en vele marathon medailles. Polen is neutraal en Hongarije schuift te laat aan in joggingbroek met pet. Ik kijk maar eens naar mijn eigen achtergrondschermpje. Zit mijn haar goed? Bloesje netjes gesloten? De achtergrondmuur is de Sigma en Histor kleur van het jaar 2018. Kleur heeft gevoelswaarde en in 2018 bekende ik kleur. Ik quote  de kleur Climax: “Een verfijnde onverwacht neutrale kleur die tegemoet komt aan het groeiend verlangen naar comfort, privacy en hoop”. Tenminste volgens de trend experts. 

 De kleur Climax geeft de boodschap van autonomie bewegingsvrijheid en hoop.  Iets dat veel mensen vandaag de dag zoeken, zei de  PPG trend expert in 2018. Ik verdwijn in de kleur en luister niet  echt meer naar  koffie chat  gebabbel. “Syl  wat ben je stil?” roept mn directeur in goed engels met een franse slag. Ik praat snel wat maar heb de microfoon afgeplakt met plakband als recalcitrante grap. “We horen je niet zo goed Syl?” Ik knik naar het scherm en doe verbaast mn handen in de lucht  en blijf de rest van de chat stil. Diep van binnen voel ik me wreed maar verberg ook een duistere lach.

Ik ontleed de Climax in mijn hoofd. Het aandeel Zwart creëerd de stilte die we wensen in deze wereld waar informatie massaal op ons afkomt en nu meer dan anders digitaal. Zwart staat voor rust in een wereld die continue in beweging is. Het aandeel indigo staat voor mogelijkheden en diepe hoop.

Ik zucht diep en bedenk een volgend plan voor de  koffie chat  voor de volgende week. Dan zet ik de lamp aan van Bert Wouters, genaamd “White”. De lamp kan met afstandsbediening van kleur veranderen en symboliseert de visjes uit een Amsterdamse wijk. Die lamp laat ik dan langzaam van kleur veranderen. Van paars blauw groen naar rood oranje  en geel om te eindigen met wit. O nee dat zou zonde zijn. Ik zet de loop aan.  De loop van hoop en de kracht van de herhaling  die spreekt.

 4 mei 2020