25. sep, 2016

Mijn lokale kroeg

Dit is presies 5 min loop maar ja ek moet met die motor. Dit word vinnig donker. Dit is kwart voor 6 en ek sit aan een van die lang tafels.  Die wyn is bestel en kom warm met een pul ijsklontjes. Die lokale bevolking kyk saam met my na rugby op die televisie. Ek spreek Nederlands en hulle Afrikaans. Ik leer vinnig en vind dit fantasties. Daar is wel ’n maar, hulle moet regtig stadig praat. Dat hulle vind origens ook van my. 

Zo kom ik de avond door, mijn eerste avond in Emilo’s bar op precies 400 meter van mijn huisie, die overigens nu niet bewoonbaar is . Het stinkt naar knoffelhuisies. Ik was een beetje te fanatiek met et spul in de keuken. Afzuiging kennen ze hier niet. Je komt op internet google search niet achter hoor waar je uit kan gaan. Nee je moet de locals vragen waar je als vrouw alleen heen kan gaan. Voor het eerst voel ik me niet in de mega minderheid. Hier zit ik aan met Schotten, Fransen en natuurlijk ook de Zuid afrikanen. De schotten en fransen willen niet meer weg met als enige reden het fantastische klimaat. Verder vinden ze opgesloten zitten ook niks aan. Maar goed ze hebben supergrote landgoederen BMW ’s en een zwembad. Tuinmannen, wasjesvrouwen, poetsmannen en natuurlijk een waakhond. Kost allemaal niks. De hulptroepen krijgen een warme maaltijd en een loon van precies niks. Deze week is extra gevaarlijk voor mij. Het is payday en dat kan 5 tot 10 dagen duren voor ze het loon ontvangen. Echte, echte armoede dus. Ik moet tot zeker 5 oktober extra op mijn hoede zijn voor roofovervallen, zeker bij ATM’s. Nou dat doe ik dan maar weer. Ik was al op mijn hoede dus eens kijken of ik dat kan verhogen tot laten we zeggen naar alarmfase 1. 

Ik word uitgenodigd door Robbie, een engineer, met een superleuke vriendin voor een echte braai. Nou dat sla ik niet af, die zit in de pocket. Wat ik zo bijzonder vind is de enorme gastvrijheid. Ik ben nog niet veel op pad geweest maar ja elk bezoek levert iets nieuws op. Bijna onvoorstelbaar maar het gebeurd hier toch echt. Ik mag zelf absoluut geen rondje in doen dat wordt gezien als een schande en hun eer te na. Ik krijg nog een glas warme witte, wijn tot de nok toe gevuld met de beruchte bierpul met ijs. Ja ze weten et, warme wijn kan natuurlijk niet maar hier valt gerust de stroom af en toe uit.

Dan vraag ik mijn eigen rekeningetje en wil graag nog wat eten meenemen. Nee dat kan niet wordt mij stellig verteld. Robbie grijpt in en binnen 1 seconde heb ik de eetkaart voor mijn neus en bestel een megaburger met alles erop en eraan. Let wel, vrouwen hebben hier niets te vertellen. De tent geurt en deze 200 gram runder beef komt van de grill. O jee wat is dat lekker zeg. Ik betaal totaal 2 euro 80, waarvan 0,90 eurocent voor mijn beginnerswijn en ja zo durf ik ook rondjes in te doen, daar was ik al niet zo bang voor, maar dat wordt hier simpelweg niet gewaardeerd. Ik leer weer bij. Ik weet ook dat ik hoog en laag kan springen. Naïeveling.

New Redruth, 25 sept 2016