5. jan, 2014

Syl naar Wijnhuis Zuid.

Wijnhuis Zuid pakt weer eens uit. Vandaag ligt de Maasstraat zo rond nr 132 er prachtig bij. Het vuurkorfje brand dapper,  de gigantische rode luifel komt als een warme deken over ons heen en het houten bankje is prachtig gedrapeerd met koeienkleed waarop veel lachende gezichten graag aanschuiven.  De bubbels zijn alvast geschonken en het wachten is op laatsten. De sommelier  Noël Vanwittenbergh heeft goede zin. Ik ken hem niet maar alleen al zijn aanblik voorspelt veel goeds. Zijn reputatie als top sommelier is groots, Café Roux, het restaurant in the Grand en Ciel Bleu in het Okura hotel  om zo maar even wat te noemen.  Een flip over staat klaar in het wijnhuis het  trapje van hout als opstapje voor Noël en ik moet meteen lachen als hij op de meest grappige maar toch spannende wijze gebruik maakt van de ruimte en zijn taalgebruik.  In korte tijd neemt Noël ons mee naar de smaakpapillen  in de mond. We geven hardop antwoord op zijn vragen en luisteren aandachtig hoe we de mondgevoelens kunnen verwoorden. De tekeningen op de flip over van de indeling van de tong is zo hilarisch en eigenlijk zo gewoon. We lachen om doodgewone termen maar in een prachtig jasje gegoten.

 

Dan begint de pret. De eerste wijn wordt geschonken. Wijn 1 van de 10 die nog komen gaan. We krijgen een prachtige blini met zalm, creme fraiche en 2 soorten kaviaareitjes. De Bon courage Chardonnay  uit Zuid Afrika doet het zo zalig bij dit gerechtje. We leren de kneepjes van pappilengeluk waarderen en ook de lichte houttonen komen bij me door. Ik dans door de ruimte in mijn hoofd. Dan komt op roodlof een prachtig gestoofd peertje met gorgonzola, erbij uit Venetië een Zenato Lugana riserva uit 2011. Zelf ben ik fan van de Gruner Veltliner die volgt Brundlmayer uit Oostenrijk met een opmerkelijk groentegerecht, broccoli met knoflook gebakken in olie met een rood pepertje. Verrukkelijk en wat komt de wijn mooi door. Mineralen bruisen en de limoen maakt strak, een beetje blusgevoel maakt dit bijzonder af. Hoor ik het nu goed? Was dit een winnende wijn spijs combinatie in het Parool? Whow ik bof maar weer.

 

Het papier is nu te kort om alle wijn – spijs combinaties met de prachtige uitleg van Noël, ook af en toe met kritische toon, op te pennen. Een ding is meer dan zeker. Ik heb weer veel mooie mensen ontmoet. E-mail en telefoon nummers uitgewisseld, bekenden van de vorige wijnproeverij gezien, maar bovenal geweldig genoten. De nieuwe wijn-app is ook een succes  “vivino”. Weer een prachtig tool op zak. De hapjes brigade met al zijn voorbereidingen verdient echt een pluim. Wat een werk bijna 500 stuks in korte tijd door laten komen. Chappeau voor het hele team. Ik wil het gansstoof recept heel erg graag hebben Andre.

 

Dan is het tijd. De wijn en whisky inkopen voor mijn kerst zijn gedaan. De  amuse en lekkere hapjes ideeën gonzen door mijn hoofd. Ik tol naar buiten en met een lach op mijn toet doe ik voor een afzakkertje nog even de kletskop aan. Dan vangt de terugreis aan. Ijburg heeft geen wijnhuis zoals Zuid, wat een gemis. Wat IJburg wel heeft zijn glasbakken die  zo vol zitten na het weekend dat de flessen op straat in de kou moeten staan. Ik vraag me af waar de wijn wordt gekocht. In ieder geval heb ik bij deze een goede tip.

 

 http://haroldhamersma.nl/artikel/de_lekkerste_wijn_bij_gegrilde_broccoli_met_rode_peper_en_knoflook