4. jan, 2014

Bokkie kopen

Deze dag is nog verdrietiger dan alle andere dagen de afgelopen weken. Het is 2de pinksterdag. De maand mei is goed op dreef. Zeg maar gerust een slagveld.  De lentefoto’s van lieve zachte witte donslammetjes, van gele boterbloempjes in het malse groene gras en de bootjes in het  blauwe doorkijkwater dobberend aan de rand van de  hagelwitte stranden zijn mij een doorn in ‘t oog. Niemand waagt zich op straat vandaag. De klinkers glimmen en ik? Ik zit van schrik ook de hele dag binnen. De druppels vallen non-stop uit de hemel, zonder blikken of blozen slaan ze hard op de klinkers, au, au, au! Ik huil diep van binnen.

 

Het is acht uur en ik doe de lichten aan. De muziek knalt uit de speakers die inmiddels niet meer gammel zijn. Whow, de muziekreis loopt op zijn einde en stopt over een klein half uurtje bij John Mayer.

 

Who says I can’t get stoned?
Turn off the lights and the telephone
Me in my house alone
Who says I can’t get stoned?

Who says I can’t be free?
From all of the things that I used to be
Re-write my history
Who says I can’t be free?

It’s been a long night in New York City
It’s been a long night in Baton Rouge
I don’t remember you looking any better
But then again I don’t remember you

 

Dat gaat zo nog even door en dat was dan de gechargeerde samenvatting van de afgelopen 12 dagen vakantie in eigen land.  Een groot feest wat met een natte sisser af is gelopen. Een memorable periode.

 

Pinkpop, oftewel pop met pinksteren, was ook maar een natte bedoening geworden als deze wel met pinksteren had plaatsgevonden. Goed vooruitziende blik hadden die organisatoren. Nu nog kijken of de Zaanstreek “bokkie kopen" op pinksterdrie wel droog kan houden. Nee natuurlijk niet. Daar gaan liters bier of ander nat  naar binnen want het is feest. Dank aan boer Haentjes uit Oostknollendam die toch maar mooi op tijd waarschuwde dat de Spanjaarden in 1574 de zaan over wilde steken zo bij de Wormerveerder schans. 3000 Spaanse soldaten werden al  vechtend de weg belemmerd door de oranjegezinde vaandels uit Wormer, al snel bijgestaan door een clubje vrijbuiters op de hoek van de Poel in Oostzaandam. 1100 Spaanse soldaten sneuvelden op 1e en 2de pinsterdag en de rest zette het op een lopen. De vlaggen gingen in top en pinksteren werd met een feestdag verlengd. Gelijk hebben ze. Wat je hebt moet je koesteren en dat is gelukt al die jaren.

 

 

20 Mei 2013.