4. jan, 2014

Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet. Ik denk in termen als oorzaak en gevolg en natuurlijk in combinatie met een beetje geluk. Geluk kan je afdwingen zegt men. Hoe? Dat weet ik niet precies maar vanochtend was ik best gelukkig. Starend naar de woeste golven bonkt de wind door mijn kop. Met een kop koffie in de hand luister ik naar het bulderend geweld wat mijn bovenkamer geheel vult. Mijn haren slaan mijn gezicht.   Elke slok verwarmt mijn lijf van binnen. Ik staar naar de golven. De zon komt door en het oppervlak kleurt blinkend zilver. Ik verblind en doe mijn ogen dicht. Doof van de wind kan ik niet denken. Ik luister zonder te kijken. Ik adem alles wat nog moeilijk zit in een paar teugen al zuchtend uit mijn lijf. Dat duizelt en ik moet gaan zitten.  Ik zit en laat mijn gevoel met rust.

 

Na 3 bakken koffie word ik een beetje mens. De dag is zo mooi  begonnen en met de Harbour club  vanmiddag in het verschiet, krijg ik langzaam weer praatjes. Candy gaat blazen en ik verheug me. Ik pers wat sinaasappels en trotseer de storm om even wat supermarktspulletjes te halen als welkome aanvulling in de lege koelkast. De storm maakt dat ik het plein wat langer bewandel dan normaal. De wind fluit in een pijp of zoiets. De tuut blijft hangen in mijn oor. Eenmaal binnen gaat Rufus op. Ik zing sonnet 10 en 43 van Shakespeare mee en sonnet 29 als toegift. Ik krijg een ingeving en ga fanatiek aan de kokkerel. Curry pasta’s maken om de drukke week door te komen. Doris Day brult uit de speakers. “Fly me to the moon” en ik zing uit volle borst mee.

 

De klok slaat vier en ik drink mijn eerste glas wijn. Zonder bubbels dit keer. Ik schrik op uit gedachten. Shit!. Candy is al uitgeblazen. Te laat. Je bent veels te laat om nu nog aan te schuiven. Erg? Nee absoluut niet. Ik kook vanavond voor 3. Thais met veel verse kruiden. Ze komen zo en ik tik nu wat vlotter door. De lach nog steeds op mijn toet en “The Voice” klikt uit de speakers.  Ol’ blue eyes zingt: “That’s live, that’s what people say”  en de maanden waar hij naar refereert zijn voor mij nu net voorbij.

 

24 Maart 2013