4. jan, 2014

Syl gaat 40 uppen

Het sneeuwt nat en de verwachtingen zijn hooggespannen. Ik kijk naar boven, naar de Marathontoren. De olympische cirkels kleuren vrolijk neon, eigenlijk gezien de ouderdom van  “De stenen stad”  waar ik nu voorsta, best hip. 

 

De binnenring ligt er mooi bij. Wat een mooie golvende tribune en dat uit 1928. Het olympisch vuur werd voor het eerst ontstoken in dat jaar en dat is dan  toch maar mooi een Nederlandse uitvinding!  Olympisch vuur aan steken wie had dat gedacht. Grappig dat Tarzan “Johnny Weissmuller” hier acte de préséance gaf. En vervolgens ging het Nederlands elftal nog eens 77 keer tekeer op dit veld en grappig dat tijdens mijn bouwjaar Ajax  een mistwedstrijd speelde tegen Liverpool.

Wat moet ik me daar nu weer bij voorstellen?  5-1 voor Ajax is het geworden 65.000 man op die mooie golvende ring en niemand die ook maar iets van de wedstrijd kon zien. Op het veld Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff en Wim Suurbier. Het resultaat is niet mals De internationale doorbraak voor het Nederlands voetbal en Ajax in het bijzonder. Ja, 1966 een goed bouwjaar en daar sta ik dan. De mist inmiddels opgetrokken en de discolampen aan. Mijn leeftijd is zo op het eerste oog wel aanwezig maar plus plus voert de boventoon. Volgens mij mag zelfs een enkeling niet eens naar binnen en die zijn meteen ook het leukst.

 

De muziek dreunt klassiekers en wat kan Amsterdam swingen zeg. Zo dat verwacht je niet van de blokjesbloes met kalend hoofd. Hij, zeker 50 +, versiert de ene dame na de ander en ik sla aangenaam verrast gade. Ja wie nog niet stram is in de heupen is hier koning op het speelveld. Ik lach en dans me een hoedje. De vrouwen om me heen kijken strak en geloof me, niet van de pillen. De kantooroutfit soms nog aan kan er geen lach bij sommige dames vanaf. Nu ik er zo op let dansen ze ook nog eens stijfjes.  Even fronsend probeer ik dat te rijmen, maar al gauw wordt mijn aandacht getrokken naar het swingend mannelijk schoon. De uurtjes vliegen en de dansvloer is af en toe te klein.

 

Boven is de afkoelzone waar de mannen in pak losjes proberen te heupwiegen. Die gaan het spelersveld beneden niet op. Dat zie je zo. Die witte streep komen ze niet over. Het is meer de tribune die toekijkt en af en toe applaudisseert voor vrouwelijk schoon. Zo kan het natuurlijk ook. Je koopt een kaartje voor het stadion, gaat zitten in de ring van VakZuid op de prachtige loungebanken met een whisky in de hand. Je laat je vermaken door de spelers te midden van het dansgeweld.

 

15 Maart 2013