1. jan, 2014

Nieuwjaarsdag 2013

Vol goede voornemens werd ik op nieuwjaarsdag wakker. Records zijn gebroken de afgelopen periode. Non-stop uitgaan maar liefst 10 dagen achterelkaar voelt vandaag als een weke mossel die uit zijn waterrijke omgeving wordt gehaald. Het feestgedruis, de hectiek in mijn lijf maar ook mooie ontmoetingen met geweldig interessante mensen achterlatend start het nieuwe jaar. Een periode waarin zaken anders zullen gaan dan het jaar ervoor, zoveel is zeker.

 

De nieuwjaarsdag startte in de middag zoals ook alle voorgaande vakantiedagen. Even lekker Drunchen alvorens de handen te schudden en vele zoenen uit te delen met lieve wensen voor het nieuwe jaar. Het is goed om vooraf wat te eten. Het ontbijt  en de lunch gemist, dan maar meteen drie in een om een uurtje of 4. De nieuwjaars borrel start al vroeg in de Ooievaar. Ik meld me tegen vijven en ik pas nu al niet. Volle bak. De een gaat en ik schuifel een stukje verder de huiskamer in. De ander gaat ook en ik bevind me al halverwege. De vrienden achterin moeten nog even op me wachten. Ik sta klem in het midden. Het zweet breekt me uit, “Goh wat warm hier zeg”. Dan komen de mannen richting mij. We omhelzen en wensen elkaar mooie dingen op een enkele mopperkont na. Dan eindelijk bij de barman aangekomen, na 3 zoenen krijg ik een glas bubbels van de baas. Ik wil niet onbeleefd zijn, blijf nog even staan om onmiddellijk richting uitgang te gaan. Dit is niet te geloven zo warm als ik het heb. We roken buiten wat, drinken de glazen leeg en dan is het tijd voor de Kletskop even verderop.

 

Ik ga als een van de weinigen naar binnen. Het feest is besloten. Alleen de kletskopgangers zijn genodigd. De champagne wordt geschonken en ik klink zo’n beetje met iedereen. Mijn allereerste echte huiskamer. Ik ga de hoek in en overzie. Overzie hoe de vlag erbij hangt op 1 januari. Ik krijg flash backs van mijn kinderjaren. Ik hoor geroezemoes, de kamer goed gevuld met tantes, ooms en hun kinderen. Een gemiddeld feest bestond al gauw uit 30 man. Er wordt stevig gerookt en gedronken af en toe een harde lach. Ik sloot mij af en zat stil in de hoek het snoepgoed weemoedig en met een zekere afstand aan te staren. Ik schik op uit gedachten, “Syl de beste wensen schat” en recupereer.

 

De avond valt in en de bubbels vallen goed. Ik spreek velen en kom nu ook echt op dreef. Tijd om te dansen, besluiten we met een mannetje of wat. We gaan naar het Mandje en op doorreis naar queens head. Daar spelen we bingo tot laat. Marian wint weer eens wat. Een tijgerprint lampenkapje. Daar kan je mee thuiskomen, dat is ook zo wat. Thuisgekomen ben ik al was het vroeg in de ochtend. Deze huiskamer  op IJburg voelt sinds kort wat beter aan. De kamer en ik zitten steeds lekkerder in ons velletje. Ik drink nog wat en begeef me uiteindelijk naar bed.

 

De middag breekt aan op 2 januari en ik zet voorzichtig een oog op een kier. Nee, nog maar even omdraaien op mijn laatste vrije dag. Lekker niks doen en bijkomen voor morgen, de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Ik denk de veranderingen die ik gepland heb voor mezelf nog eens voorzichtig door. Ik lach. Ja, dit is goed zo. Dit is een mooie nieuwe start met ongelooflijk veel uitdagingen op mijn pad. Ik spring mijn bed uit en loop zingend naar de douche. Ik verwen mezelf met een zalig ontbijt  om een uur of 3 in de middag en tik nog wat  velletjes papier weg. Dan leeg is de laatste flessen aangebroken wijn om morgen te beginnen met een frisse opgewekte start.

 

2 Januari 2013.